2017. november 19., vasárnap

Hecsedli lekvár

Szombat délelőtti szokásos piaci körödön találd szembe magad egy szép kupac csipkebogyóval. Hagyd rábeszélni magad egy és egyharmad kilóra, mert a néni nem tud visszaadni. Érj haza este 7-re, ébredj rá, hogy a munkahelyi és szakdolgozatos határidők fényében a gyümölcsöt még aznap fel kell dolgozni. Állj neki a szárvégek és csészelevél maradványok levagdosásának, közben olvasd ki a netet recept ügyben és nézz meg hat rész jóbarátokat. Hajnali egykor ébredj rá, hogy még csak a pucolással végeztél és a nagyja minden forrás szerint csak ezután jön, áztasd be a bogyókat és menj aludni.

Másnap délelőtt tedd fel az ázalékot főni. Egy óra múlva botmixeld és kezdj halkan örülni, hogy a cucc szinte már lekvár állagú (a magokat leszámítva) és baromi sok. Állj neki a passzírozásnak az egyszerűbbnek és gyorsabbnak tűnő krumplinyomós módszerrel. Ijedj meg, hogy a kezdeti térfogat 80 százaléka fennakad a rostán. Válts át szűrőre. Konstatáld, hogy az arány ugyanaz, csak lassabban. Folytasd a krumplinyomóval. Két órával később a kinyert négy deci masszát töltsd bele az ajánlott 100 helyett 50 denes harisnyádba és kezdd meg a masszázst. Átkozd a cikkírót, akinek a fotóján biztos, hogy fele ilyen sűrűnek sem tűnt a szövet. Másfél óra gyömösz után kapcsolj, hogy a céledényt nem mérted meg előzetesen. Szemre keverj egyharmad mennyiségű cukrot a péphez, forrald össze és töltsd a nem egész kétdecis üvegbe. A maradékot nyalogasd le a fakanálról.

Még egy órát mosogass levezetésként.

7 megjegyzés:

Molnár Ilonka írta...

Két deci lett???
Basszus:).

ee_version írta...

Nem egészen két deci. Ha minimálbérrel számolnám az óradíjam, akkor is aranyárban kéne mérni :)

Ami biztos, hogy segített volna: több vizet adni hozzá minden lépésnél, max a végén tovább főzni. Illetve, ha lenne egy sűrű szitám, akkor csak egyszer passzírozni. Ha van erre gépi erővel működtethető céleszköz, biztos, hogy nagyobb a valószínűsége,hogy még egyszer nekiállok...

Anna írta...

Hurrá, hurrá, csipkebogyó! Minden elismerésem, én erről eddig csak a legendát hallottam, hogy nehéz. (Mert hogy magok meg pucolás meg a többi.)

nádja írta...

azta

hobelevanc írta...

De megérte, ugye??? ;D
(Boocs, én betegesen imadom a hecsedlit)

ee_version írta...

Megerősíthetem :)

ee_version írta...

Annyiból igen, hogy elmondhatom, hogy csináltam ilyet is, meg finom is lett. Csak épp minimum négy üveggel akartam, de most így nincs az az isten, hogy újra nekifussak...